29 Nisan 2013 Pazartesi

Küçük Kara Balık artık raflarda




Samed Behrengi’nin masalları Farsça’dan çevrilerek yeniden yayımlanıyor.

Kaynak Yayınları dünyaca ünlü İranlı çocuk hikâyeleri yazarı ve halk masalları derleyicisi
Samed Behrengi’nin masallarını Farsça’dan çevirerek yeniden yayımlıyor.

On iki kitaplık bu serinin ilk kitabı olan Küçük Kara Balık birkaç gün önce raflardaki yerini aldı.

Behrengi, 12 Eylül döneminde Türkiye’de yasaklı kitaplar listesinde bulunan bu eserde, yaşadığı dönemdeki baskıcı tutumu ve bu tutuma karşı direnişi, iradeyi küçük Kara Balık’ın merak ettiği şu soruyla ele alıyor: Başka bir hayat mümkün müdür?

İşte hikâye bu soruyla başlıyor. Düşünmeye ve sorgulamaya başlayan küçük kara balık diğer hayatları da merak ediyor. Ve öğrenme arzusu önüne çıkan tüm engellere karşın güçlü bir kararlılık yaratıyor.

‘Küçük Kara Balık’taki umut, cesaret ve merakın tüm insanlarda var olmasıyla hayal ettiği toplum düzenine ulaşılacağına inanır Behrengi.
Yeni diyarlara, kâh kanatsız kâh martı kanadında rüzgâr taşır misali yolculuklara çıkarıyor Küçük Kara Balık, tıpkı bir serüvenci misali…

Hasret Gültekin’in bağlamasıyla can verdiği o soruyu bir kez daha sormaya yardımcı oluyor: “Bir İnsan Ömrünü neye vermeli?”

İran’da Şah rejimine yönelik eleştirilerde bulunan ilerici Samet Behrengi, 1968 yılında, henüz 29 yaşındayken, Azerbaycan’daki Aras Nehri’nde ölü bulunmuştur. Ölümü üzerindeki sır perdesi aralanamamıştır.

Küçük Kara Balık, Behrengi’nin ününün İran sınırları dışına çıkarak dünya çapına yayılmasını sağlamış ölümsüz bir yapıt olma özelliğine sahip…

Kaynak: http://www.gercekgundem.com/?p=541774


-----------------------------------------------------------------------------

Küçük Kara Balık Kitabını
%25 İNDİRİMLİ Satın Almak için Tıklayın;

           Küçük Kara Balık