4 Kasım 2014 Salı

KAMUOYUNA DUYURU

Kaynak Yayınları’nca yayımlanması planlanan, yazarı Tamer Dursun olan Berkin ile Öfkeli Padişah kitabıyla ilgili sosyal medyada başlayan ve ertesi günü bazı basın yayın organlarında haber olan tartışmalarla ilgili açıklamamızdır.

Yaz aylarında yayınevine bir dosya olarak sunulan Berkin ile Öfkeli Padişah kitabının konusu her açıdan olumluydu. Yazarın özgürlük, eşitlik ve kardeşlik mesajlarının yanı sıra çocukların eğitimine yönelik mesajları da çok öğreticiydi. ;


Kitap masal formatında yazılmış. Masalda Berkin, öfkeli padişahtan korkmayan, çocukları kararlı olmaya sevk eden, haksızlığa ve zorbalığa karşı direnmeyi, ”hayır” demesini tavrıyla öğreten bir konumda betimleniyor. Berkin, öfkeli padişaha sorduğu bir bilmeceyle onun ülkeden defolup gitmesini sağlayarak ülkeyi mutluluğa kavuşturuyor.

Bu kitabın hazırlanma aşamasında yazara, Berkin’in ailesinin bu kitaptan haberli olması gerektiği söylenmiştir. Yazar Tamer Dursun, Berkin’nin ailesine ulaştığını ancak ”başlarının kalabalık olması” nedeniyle uzun boylu konuşamadıklarını, ama onlara telefonunu bırakarak haber beklediğini söylemiştir.

Bu aşamada yayınevi kitabın çizimlerini planlamış ve çizerin en son gönderdiği kapak görselini Cuma günü, (31 Ekim 2014 tarihinde) kamuoyuyla paylaşmıştır.

Kitabın bir rant olarak planlandığı şeklindeki ithamlar kabul edilemez. Kitabın basımı kuşe, renkli ve kaliteli bir baskı olarak planlanmıştır; fiyatı 8 TL olarak belirlenmiştir; sadece basımı 3,5 TL tutmaktadır. Yayınevleri kitap piyasasına kitaplarını %45 iskontoyla verirler. Bu durumda yayınevi kitabı 4,5 TL’ye satmış olacaktı. Bunun içinde hem baskı ücreti hem çizere ödenen para bulunmaktadır. Eğer küçük de olsa bir  gelir olursa bu da yazarın belirlediği bir sokak çocukları derneğine bağışlanacaktı. Rant olarak ifade edilen durum bundan ibarettir.

Toplumların kahramanları ne yazık ki bugün hâlâ ölerek kahraman olmaktadırlar. Berkin de bunlardan biridir. O daha bugünden toplumun belleğinde yer etmiştir. Kitabın amacı bu durumu pekiştirmekten ibarettir.

Berkin hakkında masal, hikâye, şiir, türkü yazılmayacak da kimin hakkında yazılacak?

Bu kitabın yayımlanma aşamasında Berkin’in ailesinin olurunun yeniden alınması gerekliydi. Bu yapılması gereken bir görevdi ve kısmen ihmal edilmiştir. Ama bunu rant kavramıyla nitelendirenlere de şunu söylemek zorundayız: Tamer Dursun, yaşamını Almanya’da sürdüren ve bu kitabın, dolayısıyla yayınevinin ona sunacağı cüzi bir telif ücretine muhtaç olmayacak kadar gelir sahibi bir yazardır. Sosyal medya üzerinden yayınlar yapan, 8 şiir ve masal kitabı olan yazarın biyografisi incelendiğinde görülecektir ki ona yönelik linç girişimi büyük bir haksızlıktır. Biz kendi yaratıcı sanatçılarımıza bunu yaparak düşmanı hoşnut etmemeliyiz.

Tartışmaların başlaması üzerine Berkin’in ailesiyle, bizzat evlerinde bir görüşme yapılmış. Kitabın yayımlanmadığı, henüz bir tasarı olduğu, çizimlerin henüz yeni bittiği, sadece bir duyuru yapıldığı söylenmiş ve taslak baskılar da sunulmuştur.

Kaynak Yayınları Berkin Elvan’ın anısını zedeleyecek hiçbir girişimde bulunmayacaktır. Ailesini üzmek de haddimize değildir. Kendilerine, onlar kitabın basılmasını bizden istemedikleri sürece de yayımlamayacağımızı ifade ettik ve karşılıklı yanlış anlamaları giderecek bir duyuru yapma konusunda da anlaştık.

Saygılarımla

Sadık Usta

Kaynak Yayınları Genel Yayın Yönetmeni