10 Ağustos 2015 Pazartesi

Kaynak Yayınları'nın 31/07/2015 Tarihinde Yaptığı Basın Açıklamasının Tam Metnidir

Değerli basın yayın emekçileri,
Değerli okurlarımız,
Türkiye’nin ve bölgemizin insanlık adına önemli bir sınavdan geçtiği yıllarda yaşıyoruz. Toplumlar açısından hayati önemdeki bu süreçlerde aydınların rolü belirleyici değerdedir. Ülkemiz aydın birikiminin en ilerici tabakasını bünyesinde barındıran yayınevimiz, 1982’den beri sürdürdüğü görev anlayışını yarınlara taşımakta kararlıdır.

33 yıldır taviz vermeden sürdürdüğü Türk Devrimi’nin Yayınevi olma mücadelesinde, ülkemizin yetişen genç aydın birikimine de ışık tutmuştur.

ATATÜRK’ün YAYINEVİ
Basın toplantımızı yaptığımız bu saatlerde 808 ve 809’uncu kitabımız matbaada baskıya girmiş bulunuyor.
Yayın hayatına atıldığından beri Cumhuriyet Devrimi ışığını ülkemize olduğu kadar yurtdışına da taşıyan yayınevimiz aydınlanmacılığın yıkılmaz kalesi olmuştur.
Yayınevimiz, Atatürk’ün Bütün Eserleri adlı çalışmasıyla ülkemizde devletin yapması gereken bir anıt eseri gelecek kuşaklarla buluşturmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin seçkin aydınlarıyla hayat bulan bu çalışmayla birlikte Kaynak Yayınları artık Atatürk’ün Yayınevi olmuştur.
6 OK ve KEMALİST DEVRİM REHBERİMİZDİR
Kökleri olmayan veya köklerini bilmeyen hiçbir kurum, kendi ayakları üstünde bağımsız olarak var olamaz. Yayınevimizi milyon dolarlık yayınevlerinden ayıran en net çizgi budur. İsim vermeye gerek yoktur; 1980’lerin, 1990’ların sermaye gruplarınca yönetilen “büyük” yayınevlerinin bazıları günümüzde yayın hayatlarını çoktan noktalamış durumdalar.
Türklerin binlerce yıllık yönetim birikiminin doruğu olan Kemalist Devrim ve onun özü olan 6 Ok, yayın politikamızın esasını oluşturmaktadır.
YENİ DÖNEMDE YENİ KAYNAK YAYINLARI
Kaynak Yayınları 1982’den bugüne yarattığı birikimiyle bir sıçramanın eşiğine gelmiştir. Yurtiçinde ve yurtdışında okuyucularımızın artan ve çeşitlenen ihtiyacını karşılamak amacıyla bazı alanlarda yenileşme içinde olacağız.
Bu alanları kısaca;
-          Çocuk edebiyatı,
-          Popüler bilim kitaplığı,
-          Türk ve dünya edebiyatı,
-          Uluslararası ilişkiler,
-          Edebiyat ve felsefe kuramları,
olarak özetleyebiliriz.
Bunun yanında hâlihazırda belirli bir sıklıkta yayımladığımız;
-          Tarih,
-          Özel olarak Türk Devrim Tarihi,
-          Aydınlanma,
-          Siyaset,
-          Siyaset felsefesi ve kuramları,
-          Ütopyalar dizisi,
-          Anı
başlıklarındaki çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.
Tüm bu alanlarda etkili olabilmenin temel koşulu olan daha yetkin bir kurumsallaşma için de adımlar attık.
Yeni dönemin ihtiyaçlarını düşünerek oluşturduğumuz yeni yönetim kurulumuz, genişletilmiş yayın kurulumuz ve yazarlar meclisimizle yayın çıtamızı daha da yükselteceğiz. Ayrıca büyük illerimizde açacağımız kitabevleri aracılığıyla okurlarımızla daha sıkı bir iletişim içinde olacağız.
GÖREV DEĞİŞİKLİĞİNE DAİR
33 yıllık geçmişimizde 807 kitaba imza atan yayınevimiz, Türk kültür hayatında önemli bir köşe taşı olmuştur. Bir bayrak yarışı olarak gördüğümüz bu süreçte emeği geçen tüm genel yayın yönetmenlerimize teşekkürü borç biliriz. Her bir yöneticimiz, kendi dönemlerinde ellerinden gelenin en iyisini yapmışlardır.
Görevi kendisinden devraldığım Sayın Sadık Usta’nın adı da aynı şekilde emeğine saygı duyduğumuz bir idarecimiz olarak yayınevimiz tarihine geçmiştir.
Buna rağmen görev değişikliğinin biçimi ve gelişen süreçle ilgili olarak bazı basın yayın organlarında yayımlanan haberleri büyük bir üzüntüyle izledik.
Siz sayın basın emekçilerinin huzurunda bir kez daha duyurmak isteriz ki Kaynak Yayınları Yayın Kurulu yayınevimizin en üst idari kuruludur. Tüm görev değişiklikleri ve atamalar bu kurulun bilgisi dahilinde gerçekleşir. Bu gerçeklikle çelişen beyanat ve değerlendirmelere menşei ne olursa olsun itibar edilmemesini rica ediyoruz.
UNUTMADIK...
1982’den bugüne, hayatta olan yazarlarımız ve çalışanlarımızın yanı sıra yitirdiğimiz üyelerimizle çok büyük bir aile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz.
Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere,
Yayınevimizin ilk yazar ve emekçilerinden;
Hasan Yalçın,
Cemal Süreya,
İlhan Arsel,
Turan Dursun,
Işık Soner,
Feyza Perinçek,
Hasan Fikret Ulusoy'dan,
Çalışanlarımızdan;
Gültekin Yaşin
ve çalışkan arkadaşım, yayınevimizin görev şehidi Nizamettin Şen’i, Nizam’ı unutmadık.
Yayınevimiz, onların rehberliğinde yarınlara daha güvenle bakıyor.
Teşekkür ediyorum.
Kaynak Yayınları Genel Yayın Yönetmeni
Erdem Ergen