28 Mayıs 2013 Salı

Kaynak'tan Mukaddime



     İbni Haldun... Dünyanın ilk sosyologu, tarih felsefesinin piri, devlet ve din adamı... Haldun'un ünlü ansiklopedik eseri Mukaddime, ilahiyatçı Prof. Dr. Süleyman Uludağ'ın uzun. nesnel ve doyurucu takdim yazısı ve özenli çevirisi ile iki cilt halinde Dergâh Yayınları tarafından yayımlamıştı yıllar önce. Uludağ, bir acı gerçeğe de parmak basıyordu bu yazısında. Osmanlı, yüzyıllarca İbni Haldun'dan habersiz yaşamıştı, ibni Haldun ancak Cumhuriyetle aydınlarımızın dikkatine sunulabilmişti. Uludağ, bugün bile İbni Haldun'dan en az haberli olan kesimin Diyanet Örgütü olduğunu da açıklıyordu.

     Kütüphanemde durur bu eser... Kartal Gözüyle Laiklik" ve'Kartal Gözüyle Milliyetçilik" adlı kitaplarımı yazarken de yararlandım bu değerli yapıttan.

     KAYNAK YAYINLARI iki cilt halinde yeni bir Mukaddime yayımladı. Bu Mukaddime, Turan Dursun tarafından Türkçe'ye çevrilmiş ve tam 30 sayfalık bir önsöz yazılmış. Biliyorum şimdi Turan Dursun deyince bazı ham sofuların hemen tüyleri diken diken olacak. Olmasın bence. Uludağ'ın da, Dursun'un da Mukaddime için yazdıklarını ve çevirilerini tetkik etsinler, çok saçmam sentezlere ve doğrulara varacaklardır. Turan Dursun, önsözüne birçok değerli bilim insanının görüşlerini almış, bunların çoğu milliyetçi insanlar. Sayayım bir çırpıda: Hilmi Ziya Ülken. Fuat Köprülü, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Abdülhak Adnan Adıvar. Diğer ideolojik çizgide olanlar: Emre Kongar, İlhan Arsel, Orhan Hançerlioğlu. 

     Turan Dursun, Mukaddime'nin farklı baskılarını incelemiş, daha önce Osmanlıca olarak yayımlananlarla, Türkçe olarak çıkanların eksik ve yanlışlarını elemeye tabi tutmuş. Büyük boy ve karton cilt kapaklı olan bu "Kaynaktan Mukaddime'yi ilginize ve bilginize sunarım.


----------------------------------------------------------------------------

MUKADDİME I-II %25 İNDİRİMLİ Satın Almak için Tıklayın;