12 Mart 2013 Salı

Kelebeğin Rüyası iki ayrı kitap oldu yok satıyor!


Zonguldak'ta yaşayan, iki genç şair Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu'nun hayatını konu alan Kelebeğin Rüyası sinemaseverler tarafından ilgiyle karşılanmasının ardından Onur ve Uslu'nun kitapları Kaynak ve Yapı Kredi Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.


Zonguldak'ta yaşayan, iki genç şair Rüştü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu'nun hayatını konu alanKelebeğin Rüyası sinemaseverler tarafından ilgiyle karşılandı. Öykünün kahramanlarından Onur ve Uslu yeni modernleşen bu madenci kentinde memuriyetlerini sürdürürken, bir yandan da sanatla, edebiyatla ve en çok da şiirle iç içe yaşarken Belediye Başkanı'nın kızı Suzan'ın Zonguldak'a geri gelmesiyle Rüştü ve Muzaffer'in şiire olan inancı daha da artırır. Henüz liseöğrencisi olan Suzan, çevrenin istememesine rağmen iki gençle yakın arkadaş olur. Fakat 1940'lı yılların vebası olan verem, iki genç insanın da sağlığını git gide tehdit eder. Rüştü ve Muzaffer'in hem kendi gelecekleri, hem de dünyanın gidişatı iyiye değildir…
Oyuncu kadrosunda Erdoğan'ın yanı sıra Mert Fırat, Kıvanç Tatlıtuğ, Belçim Bilgin, Taner Birsel, Ahmet Mümtaz Taylan gibi genç-usta pek çok isim de yer aldığı film konusunu gerçekhayat hikayesinden alıyor…
Filme konu olan iki karakterin de şiir ve mektupları yeniden basıldı. Kısacık ömürlerine sığdırdıkları düzyazı ve şiirleri o dönemde dergilerde yer aldı. Kaynak ve Yapı Kredi Yayınları ikigenç şairin yazdıklarını kitaplaştırdı.
"Zonguldak üç büyük yetenek yetiştirdi: Biri Rüştü Onur"
Kaynak Yayınları Rüştü Onur'un Mektubun Avcumda - Bilinmeyen Mektupları ve Şiirleri" isimli kitabı okuyucuyla buluşturdu.
Rüştü Onur, 1920'de doğan 1942 yılında ölen Onur, kısacık ömrüne yürek yakan şiirler ve mektuplar sığdırdı.Günışığına çıkmamış mektupları ve şiirleri ilk kez bukitapta bir araya getirildi.

Kitaba Yılmaz Erdoğan bir önsöz de yazdı. Mediha'ya olan derin aşkı, Yılmaz Erdoğan'ın yönettiği  ve oynadığı Kelebeğin Rüyası filmiyle de beyaz perdeye de uyarlanan Onur için "Son yıllarda Zonguldak üç büyük yetenek yetiştirdi: Biri Rüştü Onur..." deniliyor.
Rüştü Onur için  Orhan Veli  ""Son yıllarda Zonguldak üç büyük yetenek yetiştirdi: Biri Rüştü Onur... Behçet Necatigil "Gamlı gecelerin öncüsü Rüştü, artık hatıralarım arasına geçti." Salâh Birsel "Rüştü Onur'un kısa bir şiir yaşantısı oldu. Her gün sıtma geçirirdi. Şiir sıtması." Oktay Rifat "Rüştü Onur, Türkiye'de geç başlayan bir hareketin bayrağı altında şiir yazıyordu."  Cemal Süreya  "Rüştü Onur şiirleriyle hayatını, daha doğrusu ölümünü bir arada götürmüş." Doğan Hızlan "O, insan kardeşlerine hep yaşam sevincinden, insancıl duygulardan söz etti" dedi.
Yoksulluğun, ince hastalığın "kısa kestiği", gencecik, naif bir şiir
Muzaffer Tayyip Uslu'nun "Şimdilik (1945)" isimli kitapları da Yapı Kredi Yayınları tarafından basıldı. Zonguldaklı şair Muzaffer Tayyip Uslu'nun yayımlanmış tek şiir kitabı olan "Şimdilik", günümüz şartlarıyla Yapı Kredi Yayınları tarafından tekrar basıldı. "Şair harcıâlem şeylere teşbih ve mecazlarla lâyık olmadığı bir değeri vermek için çabalıyan bir sahtekâr değil, bulanık düşünceleri berraklaştıran hakikat arayıcısıdır."

1946'da henüz yirmi dört yaşındayken, şair arkadaşı Rüştü Onur'la aynı kaderi paylaşarak veremden ölen Muzaffer Tayyip Uslu'nun kısacık yaşamında yayımlanan tek şiir kitabı Şimdilik'in Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan bu yeni baskısında dergilerde yayımlanan şiirleri ve yazıları da yer alıyor. Yoksulluğun, ince hastalığın "kısa kestiği", gencecik, naif bir şiir, yaşamın yaşamak fiiline değer biçen özüyle şimdi okuyucuyu bir kez daha selamlıyor.
"Sokakların ellerinden öperim
Bana yaşamasını öğretmişlerdi
Dost olsun, düşman olsun
İnsanlara iyi günler dilerim"

Kaynak: http://www.haber7.com/kitap/haber/1000583-kelebegin-ruyasi-iki-ayri-kitap-oldu-yok-satiyor