2 Aralık 2013 Pazartesi

"HEP BİRLİKTE KOCAMAN BİR HAYYAM ATEŞİ YAKALIM"


   Müzisyen Ekrem Ataer, "Ömer Hayyam" adlı albüm/kitabında Türk yazar ve düşünürlerini bir araya getirdi. İki yıllık çok yoğun bir çalışmanın ardından geçtiğimiz haftalarda, içerisinde şarkıları barındıran cd ile birlikte kitap Kaynak Yayınları tarafından okurlarla buluşturuldu. Biz de bu önemli derlemenin mimarı Ekrem Ataer'le bir söyleşi gerçekleştirdik.



Oldukça ilginç bir kitap ve müzik albümü bileşimi ortaya çıkmış. Üstelik, bir müzik şirketi değil, yayınevi tarafından çıkarıldı. Bu kararı nasıl aldınız?
   Bu çalışmayı ifade etme şeklini; 'dinleme, okuma ve izleme' formülü ile kurguladım. İşin özünde yalnızca "Ömer Hayyam rubailerini besteledim" düşüncesinin dışında bir iklimi hedefledim. Hayyam'ın 1000 yıl öncesinden bugüne gelen, devrimci ve hem insanın içine hem de geleceğe doğru bir sözü var. Ben o sözü yazarak, yazılar alarak sesi de besteleyerek orkestralar yöneterek yakalamaya çalıştım. Tüm bu hazırlıklardan sonra Kaynak Yayınları ile ve tabii ki sevgili Sadık Usta ile daha da ileriye götürmek noktasında hazırlıklar başladı. Ortak akıl ve emek bizi bize ve Hayyam'a harmanlayan bir ortam yarattı. 4 yıl önce eşim Ece Ataer'le başlayan Hayyam yolculuğumuz kocaman bir ekibin ortak emeği ve heyecanına dönüştü. Yakın bir tarihte sahne gösterimleri ile geleceğiz, bu aşamada da izleyerek Hayyam'ı yaşayacaksınız. Bu çalışmada istedim ki, yerli yabancı birçok kültür insanı aydınlıklarını bileştirsinler ve hep birlikte kocaman bir Hayyam ateşi yakalım. Bu çalışma sanat ve kültür alanlarının ortaklar sofrasıdır. Günümüz artık sanat alanlarının yakınlaşıp ortak kümeler oluşturması çizgisine gidiyor. Sanırım biz bunu biraz önceden hissettik.

Ömer Hayyam Ortadoğu'nun en aydınlık bilgelerinden birisi. Ancak, bugün dahi şiirlerine iktidar sahipleri tarafından korku ve öfke ile yaklaşıldığını görüyoruz. Tam da bugün Ömer Hayyam şiirlerini bestelemiş olmanızdan dolayı beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Bakın, Hayyam bunun yanıtını veriyor:
Gönlü temiz insana ben kurban olayım
Gelsin başım üstüne benim boş tutayım
Ham insanı al karşına azıcık söyleş
Sonra cehennem neymiş gel sorayım

   Bu cehennem hep olacak. O ateşten, payını Kepler de, Galileo da, Bruno da, Hayyam da almıştır. Gelecekte de alanlar olacaktır. Bu insanlığın gelişim senaryosunda aydınlıkla karanlığın kavgasıdır. Birileri; bilimin ve sanatın birçok alanında uğraşmış, matematikte, astronomide, birçok teoriye imza atmış, yanılgı payı bugünkü takvimden bile çok düşük olan takvimi, (X) sayısını bulmuş, binom açılımını, öklid teorisini temellendirmiş Hayyam'ı pek görmemiş. Hayyamı şarap şişesine sıkıştırıp bırakmış. Birileri ise din adı altında "Allah ile aldatanlara", gericiliğe, bağnazlığa, ikiyüzlülüğe savaş açan Hayyam'dan hep kaçar olmuş, karalamış, saltanatının varlığı için Hayyam'ı tehlikeli görmüş. Hâlbuki Hayyam; bu iki ham sıkışıklığın dışında insan aklının özgürleştiği, vicdanının temizlendiği, düşüncesinin daima ilerde olduğu bir birikimdir, camiden halı çalan değil.

Ahmed Şamlu, Kitaro ve Ekrem Ataertn Ömer Hayyam'da buluşmuş olmaları çok önemli. Hem bölge ve hem de dünya banşı açısından. Siz albümü hazırlarken böyle bir misyon üstlenebileceğinizi düşündünüz mü?
   Dikkatiniz için teşekkür ediyorum. Yazar ve müzisyen kadromuza.dikkat edin, her düşünce ve sanat ikliminden herkes kendi Hayyam'ını anlattı. Kimse kimsenin Hayyam'ına müdahale etmedi. Bu'Barış'değil de nedir? Kitaro-Amin Maalouf, Ahmed Şamlu, Ayşe Kulin, Hüsrev Hatemi, Fikret Otyam, Muazzez ilmiye Çığ, Aydın Boysan, Afşar Timuçin, Adana Binyazar ve daha birçok değer Ekrem Ataer ve Ömer Hayyam sofrasında buluşmuşlardır. Tabii ki, birbirimizi anlamak böyle bir şeydir.

Ömer Hayyam şiirleri dilden dile dolaşır, ama pek azı bestelenmiştir. Hayyam bestelerken sizi en çok uğraştıran ne oldu?
   Hiç zorlanmadım. Ben Ömer Hayyam bestelemedim. Ömer Hayyam rubailerinin içine gizlenmiş saklı sesi bulup çıkarttım.

Kitap Fuan'ndaki izdihamı görünce, albümün daha şimdiden yankı uyandırdığını söyleyebiliriz. Size gelen tepkileri değerlendirir misiniz?
    İşte en zor soru. Evet, ciddi izdiham oldu. O izdihamın tek adresi Ekrem Ataer değildir. O salonun, yayınevinin, katılımcıların, yazarlarımızın aydınlığıdır. Demek kî bu "ortak akla ve emeğe" bu toplumun özlemi var. Salon dışında kalanlar da gönül koymuşlar. Söyleşilerle arayı kapatıp gönülleri alacağız.

Bundan sonraki projeniz hakkında okurlanmızı bilgilendirir misiniz?
0 da.Yeni olacak (!)

-----------------------------
Ömer Hayyam CD+KİTAP %25 İndirimli Satın Almak İçin Tıklayın;