20 Eylül 2013 Cuma

ZOR GÜNLER FIRSATTIR / SADIK USTA



1- 32. yayın yılını geride bırakırken "Türk Devrimi'nin Yayınevi" sloganını onurla taşıyan Yayınevimiz, yeni yayın döneminde Türk Devrimi yayımcılığına "ilk kez" yayımlanan eserleri kazandırmaya devam edecek. Bu yayın döneminde, Mahmut Esat Bozkur'un çoğunluğu ilk kez yayımlanan yazı ve konuşmalarım okurla buluşturuyoruz. Mehmet Perinçek ve Arda Odabaşı'nın en son çalışması, "Stambulskie Novosti'de Jön Türk Devrimi" adlı kitabımız da önümüzdeki hafta raflarda yerini alacak.
Yayınevimiz yine bir "ilk"le okurlarının karşısında. Sadık Usta'nın "Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Türk Ütopyaları" adlı çalışmasıyla Ziya Paşa'dan, Namık Kemal'den Hüseyin Cahit'e Türk ütopyalarım okuyacağız, özellikle son 10 yıldır inanılmaz boyutlara ulaşmış olan Cumhuriyet Tarihimiz baklandaki tahrifat ve yalanlara cevap verecek bir dizinin yayımına da başlıyoruz. Tarihimizin Gerçek ve Yalanlan başlığım taşıyan bu dizide Orhan Koloğlu, Derya Tulga, Süleyman Beyoğlu, Orhan Çekiç, Cüneyt Akalın, Mehmet Perinçek gibi önemli akademisyen ve popüler tarihçimizin kitapları yer alıyor. Yayınevimizin, okurun ilk adres olarak başvurduğu ikinci alam ise Silivri-Ergenekon-Balyoz tertibi ve gerçekler. Bu alanda yayınlarımız yeni yayın döneminde de sürecek. Yayınevimiz, aydınlanma kitaplığını da hız kesmeden genişletme hedefinde. Turan Dursun'dan "Kur'an ve Cinsellik", "Allah-Kur'an-Dua-İman" gibi kitapların yanı sıra "Devrimler Çağı Tarihi" yeni yayın döneminde yayınlarımız arasında yer alacak.

2- Pek çok yayınevi gibi Kaynak Yayınlan'nın da yeni dönemden temel beklentisi, daha çok alanda, daha çok kitabını okurla buluşturabilmek. Yeni yayın dönemine bu perspektifle giren Yayınevimiz, edebiyat alanına yeniden ağırlık veriyor. Bu maksatla İsmet Zeki Eyüboğlu ve Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi Türk edebiyatının usta kalemlerinin hiç yayımlanmamış mektuplarını ve Cemal Süreya'nın dünya edebiyatından dilimize kazandırdığı çevirileri basmakla işe başlıyoruz. Yayınevimizin yeni yayın yılında öne çıkaracağı alanlardan biri de Çevre ve Şehircilik. Bu maksatla Prof. Dr. Cemal Saydam, Onur Öymen, Prof. Dr. Güngör Evren, Prof. Dr. Zerrin Bayraktar gibi alanlarında uzman isimlerin yer aldığı kitap projelerimiz önümüzdeki haftalarda okurlarıyla buluşacak. Ve çocuk kitaplarımız... Yayınevimizin en büyük atağı, önümüzdeki yayın döneminde çocuk kitaptan alanında olacak. Samed Behrengi'nin yazdığı ve derlediği bütün halk masallarını 12 kitapta topladık. ikinci dizimiz 12 kitaplık resimli, ünlü Çin efsaneleri... Nasıl Büyük Adam Oldular dizisinde ise Mimar Sinan'dan Muazzez İlmiye Çığ'a pek çok ünlü isimle tanışacak çocuklar. Çocuğunuz okula başlayacağından dolayı endişeli mi? Kocaman olduğu halde sizinle yatmak için ısrar mı ediyor? Onu bilgisayar ve cipslerin esaretinden nasıl mı kurtaracaksınız? İşte bu sorulara ve daha fazlasına cevap verecek yeni bir dizi başlıyor. Bir başka yeniliğimiz ise çocuklarımıza 10 SORUDA FELSEFE.

3- Kitap eklerinin kitap okumayı özendirici bir yayın çizgisine sahip olması gerekir. Eklerde yer alan yazılar temel işlev olarak kitaplar hakkında bilgi vermenin ötesine geçebilmeli. Olumlu ya da olumsuz ilgi uyandırabilmeli. Bunun yolu da kitap yazılarının ehil kimselerce kaleme alınması.

4- Evet, önümüzdeki günler ve aylar her açıdan zorlu geçecek. Elbette bu zorluk kitap alım gücünü de etkileyecektir. Ancak önümüzdeki günlerin gebe olduğu zorlukların ekonomik darlığa yol açarken aksine okuma refleksini artıracağı kanısındayız. Bu nedenle kitap dünyası ve edebiyatın temel sorunu, bugün olduğu gibi önümüzdeki günlerde de kaliteli ve toplumun ihtiyacına yönelik yayın çizgisine ulaşmak olacaktır.