18 Mart 2013 Pazartesi

Şafak Mutlaka Sökecek


Kaynak Yayınları'ndan çıkan'Açık Tanık Silivri Nöbet Çadırı'kitabı tutsakların ve yakınlarının dalga dalga büyüyen direnişinin öyküsünü ilk elden anlatıyor.

" Her şeyin bittiğini sanıyorduk, meğer bitmemiş " The New York Times böyle diyor Silivri Cezaevi'nin duvarlarının hemen karşısına kurulan " Nöbet Çadırı " için... Ziyaretçi sayısı 37 binin, nöbet tutanların sayısı 8 binin üstünde. Türkiye'nin dört bir yanından ziyaretçi geliyor " Özel görevli mahkemeler kaldırılsın! Yurtseverler serbest bırakılsın! " demek için Silivri Nöbet Çadırına.

 Onların öyküsünü deneyimli gazeteci Füsun Ikikardeş yazdı. Kaynak Yayınları'ndan çıkan Açık Tanık Silivri Nöbet Çadırı kitabı tutsakların ve yakınlarının dalga dalga büyüyen direnişinin öyküsünü ilk elden anlatıyor. Kitap, okura " Nöbet Çadırı " nın kuruluşundan günümüze uzanan süreçte yaşananları bir seyir akıcı üslubuyla aktarıyor.

Sadece kalem dile gelmiyor bu kitapta. Kitap, çadırın kuruluş sürecinin, nöbet tutan tutsak yakınlarının, 13 Aralık eylemi de dahil olmak üzere gerçekleştirilen direnişlerin, aralarında ünlü isimlerin de yer aldığı birçok ziyaretçinin fotoğraflarını da içeriyor.

Füsun İkikardeş'in uzun yıllara yayılan muhabirlik deneyimini yazarlığıyla bütünleştirdiği ve özellikle " 13 Aralık " eyleminin fotoğraflarıyla zenginleştirdiği kitap dün raflardaki yerini aldı. 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un " Çadır " a yazdığı mektup ilk kez bu kitapta yayımlandı. " Açık Tanık " lar arasında; Sanatçılar Girişimi, Vardiya Bizde, ADD, TGB, Sivil inisiyatif Platformu, CHP ve İşçi Partisi'nin önde gelen isimlerinin ve üyelerinin " Nöbet " te neler yaşadıklarını da anlattı.

Nöbet çadırına gelerek direnişe destek verenler " ziyaretçi defterine " düşüncelerini yazdı. Çadır günlüğüne düşülen bazı notlar şöyle:

Emine Ülker Tarhan: Yurtseverlere, devrimcilere kurulan kampların, açılan sahte davaların sonu gelecek. Çünkü her felaketin bir sonu vardır. Hep yanınızdayım. Sevgiler.

Prof. Dr. Hurşit Güneş: Tutuklu milletvekillerimiz Mustafa Balbay ve Mehmet Haberal'ın yargı süreçlerini izlemek için Silivri'yi ziyarete geldik. Hukuk ve adaletin bir an önce tecelli etmesini bekliyor ve umut etmek istiyoruz.

İlhan Cihaner: Hukuk ve adalet mücadelesine verdiğiniz desteği saygıyla selamlıyorum.

Kamer Genç: Silivri'de tutsak olan yurtseverleri desteklemek amacıyla kurulan bu çadırları ziyaret ederek kanunsuzluk ve hukuksuzluğa karşı verdiğiniz soylu mücadeleye destek vermek için aranıza geldim. Mücadelenizi candan destekliyor, en kısa zamanda bu zorbalığın sona ermesi dileğiyle. Sevgi ve saygılar Nur Serter E. Ülker Tarhan

Bedri Baykam: " Silivri'de demokrasi ve özgürlük nöbetini, içerde ve dışarıda tutan, aydın, güzel insanlar arasında, kararlı dayanışmamızı tekrar vurgulamak, bu karanlık dönemde zincirlerimizi kırmak, toplumu bilinçlendirmek için yapabileceğimiz en önemli direniş, bütün Atatürkçü, devrimci, aydın, sıcak dost ve demokrat insanlara sevgiyle, saygıyla, beraberlik ruhuyla. "

Nur Serter: " Sevgili Dostlar, Kocaman bir yürek ve büyük bir cesaretle vatanseverlerimize sahip çıkma mücadelesinde sizinleyiz. Bir gün adaletin ve özgürlüğün geri geleceği inancınız, azminiz bol olsun. "

Adnan Keskin: Yurtseverlerin, cumhuriyetin ideolojik ve felsefi tercihlerini içselleştirenlerin susturulmasını, etkisizleştirilmesini amaçlayan çabaların tutsak ettiği dostlarımıza sahip çıkmak için geldim. Bu sahip çıkmayı aylardır sürdürenlere saygılarımı sunarım.

Levent Kırca: " Bugün bir kez daha geldim. Dostluk gene burada nöbette, içim açıldı. Onlara kendimden çok güveniyorum. Yaşasın yurtsever aydınlann haklı mücadelesi! Yaşasın Türkiye! Yaşasın Cumhuriyet! Yaşasın Atatürk! "

Can Ataklı: " Baskı ve zulüm ne kadar ağır olursa olsun Türkiye'nin aydınlık yüzü mutlaka kazanacaktır. Haklı ve iyiler, haksız ve kötüler karşısında bir süre ezilebilir, boyun eğdirilmeye çalışılabilir. Ama batan bir imparatorluğun küllerinden yepyeni çağdaş bir devlet çıkaran asil insanların varlığı, karanlık güçlerin korkulu riiyasıdır. Şu an gecenin en karanlık olduğu andayız. Şafak mutlaka sökecek. 

Direnişe kimler destek veriyor?

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve birçok CHP milletvekili, TBMM eski Başkanlarından Hüsamettin Cindoruk, MHP milletvekili Özcan Yeniçeri, Türkiye Gençlik Birliği, Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı Tansel Çölaşan, onlarca ADD şubesi, ÇYDD şubeleri, İstanbul Tabip Odası, Halkın Kurtuluşu Partisi, Yeni Parti, işçi sendikaları, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Ataol Behramoğlu, Levent Kırca, Tarık Akan, Bedri Baykam, Muzaffer izgü, Suzan Aksoy ile gazeteciler ve aydınlar. Ayrıca 13 Aralık'a yaklaşan günlerde Atilla Sertel, Ertuğrul Özkök, Uğur Dündar, Ayşegül Arslan, Atilla Uğur, İdris Akyüz, Bülent Ecevit, Necati Doğru, Necati Aygın, Seyfettin Şen, Yalçın Bayer, Duygu Kıroğlu, Melih Aşık, Ümit Zileli, Yavuz Selim Demirağ nöbet çadırına geldiler.