7 Mart 2013 Perşembe

FİLMİYLE BİRLİKTE BİLİNMEYEN MEKTUPLARIDA ORTAYA ÇIKTI


     Hayati Yilmaz Erdogan'in yazip yönettigi 'Kelebegin Rüyasi' filmine konu olan sair Rüstü Onur'un hiç yayimlanmamis mektup ve siirleri ortaya çikti. Kaynak Yayinlari tarafindan hazirlanan 'Rüstü Onur Bilinmeyen Mektuplari ve Siirleri' kitabi filmin vizyona girdigi 22 Subat'ta yayimlanacak.

Sair Rüstü Onur'un yasami, 22 Subat'ta vizyona girecek 'Kelebegin Rüyasi' filmi ve ayni tarihte raflardaki yerini alacak 'Rüstü Onur Bilinmeyen Mektuplari ve Siirleri' kitabiyla yeniden gündeme geliyor.

Yilmaz Erdogan, hakkinda uzun süredir arastirma yaptigi sair Rüstü Onur'un hayatini 'Kelebegin Rüyasi' filmiyle perdeye getirirken, sair dostu Muzaffer Tayyip Uslu'yu Kivanç Tatlitug, Rüstü Onur'u Mert Firat, Suzan Özsoy'u Belçim Bilgin canlandiracak.

Film, II. Dünya Savasi döneminde Zonguldak'ta yasayan ve genç yasta veremden ölen sairler Rüstü Onur ve Muzaffer Tayyip Uslu'nun yasam öyküsünü anlatiyor. O dönemde sairlerin Mehmet Çelikel Lisesi'nde edebiyat ögretmeni olan Behçet Necatigil'i de filmde Yilmaz Erdogan canlandiriyor.

BALDIZI SAKLADI

Kaynak Yayinlari tarafindan yayimlanacak 'Rüstü Onur Bilinmeyen Mektuplari ve Siirleri' kitabindaysa, sairin karisina yazdigi, yillarca sakli kalan hususi mektuplarinin yani sira bilinmeyen aile arsivinde kalmis siirleri ve hiç yayimlanmamis özel fotograflari bir araya geliyor.

Rüstü Onur'un mektup, siir ve fotograflarinin yer aldigi dosya, sairin ölüm tarihinden, yani 1942 yilindan bugüne dek sevgili esi Mediha Onur'un kiz kardesi Sabahat Sessiz tarafindan muhafaza edilmis. Sabahat Sessiz'in Leyla Sahin ve Ibrahim Tig'a itimat ederek dosyayi emanet etmesiyle de kitap yayina hazirlanmaya baslamis.

Hem 'Kelebegin Rüyasi' hem de filmle ayni tarih, yani 22 Subat Cuma günü piyasaya çikacak kitapla birlikte sair, 70'inci ölüm yildönümünde anlamli bir sekilde anilmis olacak.

FARKLI BIR PORTRE

Sair Rüstü Onur'un Istanbul özlemini, esi Mediha Hanim'la Anafartalar vapurundaki tanismalarini, Mediha Hanim'a olan sevgisi ve onu evlilige ikna çabasi ve bir ay bile sürmeyen iliskileri... Okur kitapta çok farkli bir Rüstü Onur portresiyle karsilasacak. Mediha Hanim bir enfeksiyondan ötürü hayatini kaybetmis. Rüstü Onur ise tüberküloz sebebiyle, cigerlerinden bosalan kanla bogularak ölüyor. Üstelik esini vefatindan 40 gün sonra. Kitapta evlilik cüzdanlari, sairin esinin tabutunu tasirken ve mezari basindayken görüntülendigi fotograflari da bulunuyor.


Kaynak:  Hürriyet Gazetesi