17 Kasım 2013 Pazar

Kaynak Yayınları'ndan Aydınlık hareketi albümü

Kaynak Yayınları, İşçi Partisi'nin 40 yıllık mücadelesini, fotoğraflarla anlatan bir kitap yayımlamaya hazırlanıyor. 1 Mayıs 2014 İşçi Bayramı'nda çıkması planlanan kitap, 350 sayfa ve 350 kareden oluşacak

Kaynak yayınları önemli bir projeye daha imza atıyor. Yayımlanması 1 Mayıs 2014'te planlanan bir albümle İşçi Partisi'nin mücadele tarihi fotoğraflarla anlatılacak.

Kitapta, İşçi Partisi'nin 1965'ten bu yana izlediği çizgi ve verdiği mücadele fotoğraflarla anlatılırken Parti önderlerinin anıları ve fikirleri de yer alacak. Kitapta 350 kareye yer verilecek. Aydınlık Hareketi'nin, 48 yıllık tarihini anlatacak olan fotoğraflarda İşçi Partisi üyelerinin ve halktan kişilerin gönderecekleri fotoğraflardan yararlanılarak hazırlanacak. Kitabın editörlüğünü birlikte yapacak olan Kaynak Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sadık Usta ve Aydınlık Gazetesi'nden, fotoğraf sanatçısı Alpay Tuğlu ile yapımı düşünülen bu kitap hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

Kitap,1 Mayıs 2014'de çıkacak

İşçi Partisi'nin yöneticilerinin uzun zamandır geçmişe dair böyle bir kitap yayınlamak istediğini söyleyen Kaynak Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sadık Usta, kitap fikrinin nasıl oluştuğunu şöyle anlattı: "Kaynak yayınları olarak Gezi Direnişi'ni fotoğraflarla anlatan bir kitap çıkarmıştık. Bu kitap çok ilgi gördü. Bunun üzerine biz de "neden Aydınlık Hareketi'ni fotoğraflarla anlatan bir kitap hazırlamayalım ki' dedik. Bu anlamda kaliteli ve ciltli, 350 karede İşçi Partisi'nin 48 yıllık tarihini anlatan bir kitap projesi düşündük. 1965 yılından 2013'e kadar ki süreci anlatabilen, 350 sayfa olarak düşündüğümüz bir kitap projesine giriştik." Ayrıca Usta, "Bütün maharetimizi göstererek, öyle isabetli fotoğraflar toplayacağız ki okur Aydınlık Hareketi'nin tarihini bütünlüklü bir şekilde görebilsin. Hem resimlerin kalitesi hem de ve dolayısıyla kitabın kalitesi yüksek olacak. Bu tarihin önemli figürlerinin yaşantısını ve mücadelesini anlatan görseller, anılar ve görüşler olacak. Elimizde öyle fotoğraflar var ki okur bunları gördüğünde çok şaşıracak. Kullanacağımız fotoğraflar sadece yayımlanmış ve bilinenler değil, aynı zamanda bugüne kadar hiçbir yerde çıkmamış ama parti çalışmasının önemli anlarını anlatan kareler olacak. Örneğin, Türkiye İşçi Köylü Partisi'nin kuruluş dilekçesinin hazırlandığı 'an'ları gösteren birçok görsel olacak ki bu karede bulunan bazı arkadaşlarımız artık hayatta değil. Kitap hem kuşe kağıda basılacak hem de fotoğraflarla metin iç içe olacak. Kitabı 1 Mayıs 2014'de İşçi Bayramı'nda çıkarmayı düşünüyoruz. Editörlüğünü biz yapacağız, ama fotoğrafları ve anılarını bizimle paylaşan herkes bu kitabın doğal yazarıdır. Bize fotoğraf ulaştıran her arkadaşa kitap hediyemiz olacak."

Fotoğraflı tarih

Kitabın editörlerinden fotoğraf sanatçısı Alpay Tuğlu ise şu açıklamayı yaptı: "İşçi Partisi tarihi mücadelelerle dolu, şanlı bir tarihtir. İşçi Partisi büyük mücadelelere, kampanyalara önderlik etmiştir. Bu mücadele fotoğraflarını gazetemiz aracılığı ile bütün halkımızdan istiyoruz. İşçi Partisi tarihi ile ilişkili hangi fotoğraf varsa bize ulaştırmalarını bekliyoruz. Çeşitli arşivlerden fotoğraflar araştıracağız, ama bizim esas kaynağımız İşçi Partisi saflarında mücadele eden kahramanlarımız olacak. Bu kitap çalışması aynı zamanda İşçi Partisi'nin mücadelesinin fotoğraf arşivinin temellerini de atacak. Bu açıdan bu çalışmaya çok önem veriyoruz.

Ayrıca parti önderleriyle toplantılar yapıp onların da görüşlerini alacağız. Bize ulaşan bütün fotoğrafları (kitap çalışması dışında) düzenleyerek bir "Fotoğraflarla İşçi Partisi Tarihi" arşivini de oluşturmayı ve bu çalışmayı gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyoruz. Aydınlık okurlarının desteğiyle, örnek bir çalışma yaratacağımıza inanıyoruz."

Cansu Paşa