4 Eylül 2013 Çarşamba

“Meçhul“ Gladyo cinayetinin 23. yılı



Dursun, 4 Eylül 1990'da çalıştığı "2000'e Doğru" dergisi binasına gitmek üzere çıktığı evinin önünde Gladyo'nun kurşunlarına hedef oldu.
Turan Dursun Sivas'ın Şarkışla ilçesine bağlı Gümüştepe köyünde dünyaya geldi. Babası tarafında "gavur okulu" denilerek ilkokula gönderilmeyen Dursun, ilk eğitimini din hocaları ve şeyhlerden aldı. İlkokulu dışardan bitirdi.

Dursun, 1958 - 1966 yılları arasında müftülük görevi yaptı. Kendi deyimiyle "alışılmadık bir müftü" olan Dursun, yenilikçi din anlayışı yüzünden kafirlikle suçlandı.

Müftülük yıllarında diğer dinler ve dinleren önceki efsaneler üzerinde yoğunlaştı. Komünizme, sosyal alanda bir ideolojiden çok, bilimsel bir felsefe akımı olarak baktı.

1966 yılında Dini içerikli program yaparak başladığı TRT hayatı emekliliğine kadar sürdü.

Turan Dursun Kürtçe, Çerkezce ve Arapça biliyordu. Hem çok araştırmış hem çok gezmişti. Bu yüzden tüm dinlere ve mezheplere hakimdi.

Mesela biz konuşurken 2000'e Doğru dergisinde yazıyordu görüşünü biliyorlardı. Diyanetten telefon geldi. "Sizin görüşünüz değil de islami kaynaklara göre şunu açıklar mısınız?". Sunucu: Danışma telefonu geldi yani. Perinçek:Tabi. Çünkü o anlamda Türkiye'de tekti

Dursun sürekli araştıran ve sorgulayan bir insandı. Gılgameş Destanı'nı okuduktan sonra, Sümer ve Akat mitolojisinde yer alan tabletlerin, Kuran ve Tevrat ile benzerliklerini gördü. Ve din hakkında derinlemesine araştırmalar yapmaya başladı. Bu incelemeleri sonucunda Kur'an Ansiklopedisi'ni tamamladı. Dinin tarihsel temellerini araştıran bu eseri, 2000'e doğru dergisi dışında, kimse yayınlamaya cesaret edemedi.

Turan Dursun aydınlanmacı ve devrimci kişiliğiyle "Din Bu", "Kuran Ansiklopedisi", "Kutsal Kitapların Kaynakları" gibi birçok eser kaleme aldı. 1987 yılında 2000'e Doğru Dergisi'nde, daha sonra da Saçak, Teori ve Yüzyıl dergileri'nde yazıları yayımlanmaya başladı.

Turan Dursun yazılarından dolayı çok kez ölüm tehdidi aldı, ancak aldırmadı. Dursun, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Yalçın'a şunları söylüyordu. .

“Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım?”
Göze aldığı ölümle 4 Eylül 1990'da yüzleşti. Turan Dursun, evinden çıkıp işine giderken düzenlenen silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Bu cinayet, 90'lı yıllarda başlayıp faili hiç bir zaman gerçek anlamda aranmayan Gladyo suikastlarının başlangıcıydı.

-------------------------------------------------------------
Turan Dursun Kitaplarını Satın Almak için Tıklayın;