19 Kasım 2013 Salı

Süpriz bilgileri barındıran çalışma!


Muazzez İlmiye Çığ, Tuncel Kurtiz, Timur Selçuk, Doğu Perinçek ve Ömer Hayyam. Bu isimler bir kitapta bir araya geldi. Ekrem Ataer, Ömer Hayyam'ın rubailerine beste yaptı. Türkiye'nin öncü isimleri ise yorumlarıyla katkı gösterdi.

Ömer Hayyam rubaileri besteleştirildi. Çalışmanın öncülüğünü Ekrem Ataer yaptı.

Rubaileri besteleyen Ataer, Türkiye'nin aydın birikimini bir kitapta buluşturdu.

Muazzez İlmiye Çığ, Doğu Perinçek, Timur Selçuk ve Tuncel Kurtiz gibi öncü isimlerin de bulunduğu, 20 düşün insanı, kendi gözlerinden Ömer Hayyam'ı anlattı.

Dünya'da Hayyam etkisi, sevenlerinin adına kurduğu kulüpler, Dünya edebiyetında Hayyam'ın sözlerine güzelleme yapan yazarlar.

Ömer Hayyam hakkında, bu süpriz bilgileri barındıran çalışma, kitapçılardaki yerini aldı.



İşte Kaynak Yayınları'nın kitapla ilgili yaptığı tanıtım yazısı:

"İçin temiz olmadıktan sonra

Hacı hoca olmuşsun, kaç para!

Hırka, tespih, post, seccâde güzel;

Ama Tanrı kanar mı bunlara?"

Ö. HAYYAM

ÖMER HAYYAM, TÜRK YAZARLARINI DÜNYAYLA BULUŞTURDU!

- Müzisyen Ekrem Ataer, "Ömer Hayyam" adlı albüm ve kitabıyla Türk yazar ve düşünürleri bir araya getirdi.

- New Age müziğinin efsane ismi Kitaro ve İran'ın Nazım Hikmet'i Ahmet Shamlu da, Ekrem Ataer'in yorumlarıyla Ömer Hayyam'da buluştu.

- Kitapta, AYŞE KULİN, HIFZI TOPUZ, TUNCEL KURTİZ, AHMET ÜMİT, MUAZZEZ İLMİYE ÇIĞ, AYDIN BOYSAN, AMİN MAALOUF, TİMUR SELÇUK, ADNAN BİNYAZAR, AFŞAR TİMUÇİN gibi yerli ve yabancı isimlerin bulunduğu 20'nin üzerinde yazarın yorum ve yazıları da bulunuyor.

- Kitaptaki muhteşem gravürler Edmund Joseph Sullivan'a ait.

Ekrem Ataer neden Ömer Hayyam albüm ve kitabını yayımladığını şu sözlerle ifade ediyor:

- Yüzyılımızda inançların ve farklılıkların zenginlik değil savaş sebebi sayıldığı için öğrenilmelidir Hayyam.

- Ortaklıkların insanın evrimi ve gelişimi için daha da büyümesi gerektiğine inandığı için okunmalıdır Hayyam.

- Her türlü geriliğin ve geri kalmışlığın karşısında bir düşünce ve bilim insanı olduğu için kulak verilmesi gerekendir Hayyam.

- Akıl ve bilim yolunun insana en çok yakışan erdem olduğuna inandığı ve anlattığı için çağcıldır Hayyam.

- Her türlü gelişimin ve düşünsel, inançsal özgürlüklerin yanında olduğu için özgürlükçüdür Hayyam.

- Gerçek inanca olan saygısı ve edepli duruşu ile göz kamaştırdığı için ahlaklıdır Hayyam.

- İnsanlığın gelişimi önünde en büyük engelin yobazlıklar ve inançsal sahtekârlıklar olduğuna inandığı ve bunu cesaretle söylediği için de yiğittir Hayyam.

- "Gerçek Aşk"a inandığı için insandır Hayyam.

- Bu toprakların dili ve felsefesini ustalıkla özetlediği için bizdendir Hayyam.

Ömer Hayyam, "Yaşam algısı ve yorumu" nedeniyle dünyada çok geniş bir çevre tarafından önder bir filozof olarak benimsenmiş. Bin yıl önce yaşamış bu insan için, hayranları Hollanda, Almanya, İngiltere ve ABD'de onun adıyla özel kulüpler kurmuşlar. Örneğin Boston'daki (ABD) kulüp bugün 113 yaşındadır. Hakkında biri 1957, diğeri 2005 yapımı iki "Amerikan" filmi dahi bulunmaktadır.

Farklı ülkelerde, farklı dillerde sayısız belgesele konu olmuştur. Amin Maalouf'un Semerkant adlı romanının temel kahramanıdır.

Martin Luther King'in nutuklarında ya da Jack London'ın Deniz Kurdu adlı eserinde bile ona atıflar yer alır.

Edward Fitzgerald'ın 1859 basımı kitabından bu yana onu Batı dünyasında da tanımayan kalmamıştır. Rubaîlerinin çevirisi neredeyse tüm dünya dillerinde basılmıştır.

Zamanla harcanan emek ve uğraşı, ekibi yeni bir Hayyam'a doğru hızlıca yaklaştırıyordu.

Ömer Hayyam'ın Müziği

Dört yıllık derleme ve tasnif döneminden sonra müzikal tasarının çalışmaları başladı.

Hayyam'ın melodileri sınır tanımamalıydı. Bazen tonal bazen atonal kurguların denizinde yüzmeliydi. Hiçbir Batıcıl öykünmecilik veya Doğucul ikincillik içinde olmamalıydı. O müzik, yaşadığı yüzyılın ulaşabildiği teknolojiden faydalanmalı ama o teknolojiye esir olmamalıydı.

O müziğin içinde Semerkant sokaklarında duyulan ezan sesi de çan sesi de olmalıydı. Rüzgâr da çiçek kokusu da şarap tadı da yan yana gelebilmeliydi. Bazen kavgası olmalıydı melodilerin bazen sevdası. Bazen zikir içinde olmalı bazen meyhane kapısında. Bütün özgürlüğüyle elektronik imkânlar da olmalıydı, canlı tınılar da. Yüksek sanat kaygısı değil, anlatım zenginliğine dair heyecanı taşımalıydı.

EKREM ATAER kimdir:

EKREM ATAER, İstanbul doğumludur. İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı'nda 1 yıl Şan, 4 yıl Temel Bilimler eğitimi aldı ve aynı üniversitede 2 yıl Yüksek Lisans yaptı. Avusturya-Viyana Müzik Akademisi'nde Kompozisyon Eğitimi üzerine kurslara katıldı. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda 5 yıl Sanatçı Öğretim Üyesi olarak görev aldı. Ayrıca İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Radyo-TV yapımcılığı ve yönetimi dersleri verdi.

Sanatçının 8 albüm çalışması bulunmaktadır.

Radyo ve Televizyon programlarıyla da tanınan Ataer, Kanal 6, Radyo Barış, Cem Radyo, Radyo Cumhuriyet, Kent Radyo gibi yayın kuruluşlarında program yapımcısı, yayın koordinatörü ve sunucu olarak görev yaptı. 8 yıl TRT'de "Türkü Şöleni" adlı programı (356 bölüm) hazırlayıp sundu. TRT INT'te "Sözüm Türkçe Üstüne" adlı programın da sunuculuğunu yaptı. Ataer, 2006 yılı Ocak ayından itibaren 2 yıl TRT Radyo 4'te "18'den 20'ye" adlı programı, 4 yıl TRT FM'de "Ekrem Ataer'le Geceye Doğru", "Ekrem Ataer'le Hareket Zamanı", NTV Radyo'da "Ekrem Ataer'le Türküler Dolusu" adlı programları hazırlayıp sundu.

Ataer, 2005 yılından itibaren kendi kurduğu, ülkemizin en büyük "Halk Korosu"nu yönetiyor. Şişli Belediyesi bünyesinde çalışan ve toplam 600 kişilik olan koroyla birçok konser verdi.

-----------------------------
Ömer Hayyam CD+KİTAP %25 İndirimli Satın Almak İçin Tıklayın;