3 Eylül 2013 Salı

ESKİDEN BAHANE ‘MEDENİYET’Tİ, ARTIK ‘DEMOKRASİ!’


Son bir aydır Mısır’la yatıp, Suriye’yle kalkıyoruz... Yine bebekler kimyasal silahlarla katlediliyor, meydanlarda toplu cinayetler işleniyor! Ve bu kıyımları önlemek için dünya, ABD’nin önderliğinde bir devletler topluluğunun olaylara müdahale etmesini bekliyor. Komşumuz Suriye’ye, belki bizim de yer alacağımız bir “uluslararası güç”ün müdahale etmesi an meselesi...


İyi de, hiç düşündünüz mü; acaba ABD bugüne kadar kaç ülkeye asker gönderdi?

İşte; on beş farklı üniversiteden otuz dört akademisyenin yazdığı bu kitapta, sorunun detaylı yanıtını bulmak mümkün. Çünkü kitap, ABD’nin bugüne kadarki tüm askeri müdahalelerini anlatıyor.

Elliden fazla işgal!

ABD Silahlı Kuvvetleri, 1775’te kurulmuş... İlk yurt dışı müdahalesini ise 1801’de Kuzey Afrika’da Berberi Savaşları’na katılarak yapmış... Günümüze kadar dünyanın çeşitli bölgelerine elliden fazla askeri müdahalede bulunmuş! 1990’lı yıllarda SSCB’nin dağılmasıyla yalnız başına kalmış ve deyim yerindeyse bütün dünyaya göz dikmiş...

Önce büyük lokmaları, “din, mezhep ve milliyet” kavgalarıyla bölmüş; sonra da “Size barış ve demokrasi getireceğiz” diyerek asker göndermiş...

Prof. Dr. Haydar Çakmak, kitabın sonuç bölümünde bakın bu durumu nasıl anlatıyor:

Milyonları öldürdü!

“ABD’nin Asya, Afrika ve Avrupa’da gerçekleştirdiği askeri operasyonlarda milyonla ifade edilecek ölümler, sakatlar ve trilyonlarca dolar fiziki tahribat meydana gelmiştir.

Amerikan askeri operasyonlarına maruz kalan ülkeler, operasyon sonrası daha demokrat, daha mutlu ve daha kalkınmış hâle gelmemiştir.

18. ve 19. yüzyıllarda emperyalist ülkeler işgal ettikleri ülkelerde, ‘Size medeniyet getireceğiz’ safsatasına sığınmıştır. Bu kandırmaca, günümüzde ise ‘Size demokrasi getireceğiz’e dönüşmüştür.

ABD gerçekleştireceği askeri operasyonları mümkün mertebe bir koalisyon içinde yapmayı tercih etmektedir. Bunun iki nedeni vardır:

Birincisi, bu operasyonların kendi çıkarı için değil, dünya barışı için yapıldığı görüntüsünü vermektir. İkincisi ise operasyonun riskini ve sorumluluğunu paylaşmaktır.

İsrail için!

ABD’nin Ortadoğu’da gerçekleştirdiği askeri operasyonların sadece kendi çıkarına değil aynı zamanda yakın müttefiki ve stratejik ortağı İsrail’in çıkarlarına uygun olduğunu da görmekteyiz. Mısır’da, Libya’da ve Suriye’de gerçekleştirilen değişiklikler, ABD çıkarlarından çok İsrail’in işine yarayacaktır. İsrail’in, bu yeni yapılanmayı kendi imkanlarıyla gerçekleştirmesi olanaksızdır. (...)

Bugünkü uluslararası ilişkiler sisteminin, Birleşmiş Milletler ve Güvenlik Konseyi’nin rolünün ve yaptırım gücünün, Amerikan emperyalizminin önüne geçmesi mümkün değildir. Amerika rakipsiz kalmıştır. (...)”

Zor kitap!

ABD’in saldırgan yüzünü anlatan bu bilimsel kitabı okumak çok kolay değil. Kitapta imzası olan 34 yazarın bazen birbirleriyle zıt tezler öne sürmesi de işi iyice içinden çıkılmaz kılıyor. Ancak bu bile kitabın objektifliğini göstermeye yeter.

Bana göre; sadece Orta Doğu’da değil, dünyada dönen dolapları daha iyi anlamak için bu çok yazarlı kitap okunmalı.


-------------------------------------------------------------
ABD'nin Askeri Müdahaleleri Kitabını %25 İNDİRİMLİ Satın Almak için Tıklayın;