7 Mart 2013 Perşembe

“HEM SANATÇI OLURUM HEM SİYASETÇİ“


Prof. Dr M. Şehmus Güzel yeni kitabı “İnsan Yılmaz Güney” ile karşımızda. M. Şehmus Güzel‘in, Hurda bisikleti ve paslı film kutuları ile her gece yazlık sinemalara gelen esmer, ince, uzun ve çok güzel gülen genç bir adam... Sinemaya gidecek parası olmayan yoksul mahalle çocukları, kendilerine arka kapıyı açan o genç adamı, her gece sabırla beklerdi. Derin ve etkileyici gözlemleriyle izlediği her filmden geleceğe dair ders çıkaran bir insan, günün birinde elbette çok büyük bir sinemacı olacaktı." Kelimeleriyle kaleme aldığı “İnsan Yılmaz Güney” adlı kitabında, Güney'in devrimci yönünü, devrime bakış açısını, 68 kuşağı devrimci hareketinde Deniz Gezmiş, Yusuf Küpeli, Ulaş Bardakçı ve diğerleri ile olan ilişkileri, vermiş olduğu desteği okuyacak, artı ve eksileri ile o yılların Türkiye'sinde politik ortamın analizini yapacaksınız.
Yılmaz Güney’in bambaşka bir pencereden yansıtıldığı kitapta Güney’in, Cezaevinden Cannes Film Festivali ve Altın Palmiye'ye uzanan taşlı yola ve "YOL" filminin serüvenine katılacaksınız. Türkiye'deki cezaevlerinin kanayan yarasına ve cezaevlerinde çocuk mahkûmların yaşadığı sıkıntılara beyaz perdeye taşıdığı "Duvar" filminin çekim aşamalarında dahil olacaksınız Güney'in doğup büyüdüğü topraklardan beslenen tükenmeyen bir güç olduğunu anlayacaksınız.
Ve siz, kitabı okurken, Güney'in "Adım Yılmaz, zorluklar karşısında eğilmez, umutsuzluğa kapılmaz, yılgınlığa düşmez ve baş eğmez anlamına gelir... Halktan sanatımdan kaçamam. Ben artık halka aidim. Ben kendimi sınırlamam. Hem sanatçı hem siyasetçi olurum." sözleri ete kemiğe bürünüp can bulacak.

PROF. DR. M. ŞEHMUS GÜZEL KİMDİR

Prof. Dr. M. Şehmus Güzel, bildiğiniz gibi Erganilidir. Eylül 1982'den beri Fransa'da yaşıyor. Öğretim üyesi, yazar ve gazeteci. 1978'den beri değişik gazete, dergi ve ansiklopedilerde Türkçe ve Fransızca pek çok makalesi, köşe yazısı, incelemesi yayınlandı. Onlarca kitaba imza attı.


Kaynak:  Ulusal Kanal