7 Mart 2013 Perşembe

DONANMA KOMUTANINI İSTİFA ETTİREN KİTAP


Hürriyet gazetesi Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner'in istifa olayını dün birinci sayfadan, manşetin hemen yanından "Donanma Komutanı İstifa Etti" haberiyle gördü.

Haberde Vatan gazetesi yazarı Can Ataklı’nın, “Aldığım bilgiye göre Donanma Komutanı Nusret Güner Kasım ayında istifa etmiş. Gerekçesi çok basit: Arkadaşlarımız birer birer hapse atılıyor elimizden hiçbir şey gelmiyor, gelmediği gibi bir de biz buna yardım ediyoruz” iddiasının askeri kaynaklar tarafından teyit edildiği bilgisine yer verildi.

Yine haberde Donanma komutanının istifasında Donanma’da arama yapan savcılara kravat hediye edilmesinin etkili olduğu öne sürülüyor.

Haberde ayrıca şu bilgilere yer verildi:

Donanma Komutanı Oramiral Nusret Güner, 30 Kasım 2012’de yapılan kış dönemi Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısından kısa süre önce görevinden istifa etti. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Emin Murat Bilgel, “TSK ve komuta kademesini zora sokar. Yılbaşından sonra değerlendirelim” diyerek istifayı kabul etmedi. Ancak komutan geri adım atmayınca Bilgel, istifayı yürürlüğe koydu.

Vatan Gazetesi yazarı Can Ataklı’nın önceki gün köşesinde Oramiral Nusret Güner’in istifa ettiği, ancak bu istifanın kuvvet komutanından geri döndüğü iddiası yer almıştı.


İDDİALAR SEMİH ÇETİN'İN KİTABINDA...

Hürriyet'in haberinde askeri kulislerde Oramiral Güner’in istifasına gerekçe olarak şu iddialar konuşuluyor:

-Güner, Donanma Komutanlığı’nın bulunduğu Gölcük’e yapılan baskın ve savcıların Balyoz davasında kullanılan belgeleri elleriyle koymuş gibi bulmaları, kendisinden önce Donanma Komutanı olan şimdiki Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Oramiral Bilgel’in de hiçbir şekilde karşı koymayıp aksine savcılara kravat hediye etmesinden ciddi şekilde rahatsızlık duydu.

-Oramiral Güner bu rahatsızlığını birçok kez Kuvvet Komutanı Oramiral Bilgel’e iletmesine rağmen söylediklerinin ciddiye alınmadığı izlenimi edindi.

-Oramiral Güner, istifa konusunda kararlı olduğunu göstermek için istifa dilekçesinin suretini bazı yakın çalışma arkadaşlarına da verdi.



Donanma Komutanı'nı istifaya götüren süreç Balyoz davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Donanma Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Semih Çetin'in bir süre önce Kaynak Yayınları'ndan çıkan "Bir İhanetin Öyküsü" kitabında ayrıntılarıyla yer almıştı. Çetin, arama sırasında karargâhı adeta yerle bir eden savcıya hediye edilen kravatlardan söz ediyordu:

“Tutanaklar imzalandı. Saat neredeyse gecenin 2’si olmuştu. Üs Komutanı’na, savcılarla birlikte Komutan’ın makamına geçmelerini, benim de birazdan geleceğimi söyledim. Durumu Ankara’ya rapor edecektim. Konuşmamı bitirip dışarı çıktığımda Genel Sekreteri Donanma Komutanlığı amblemli hediye torbalarından biriyle görünce şaşırdım.

-‘Hayrola, nedir bunlar ?’

-‘Kravat komutanım. Donanma Komutanı savcılara hediye edecek.’

-‘Emin misin? Bir yanlışlık olmasın?’

-‘Emir subayı şimdi telefonla söyledi. Komutan emretmiş.’

-Adeta nutkum tutulmuştu. Kimliği belirsiz bir ihbar mektubu ile gecenin bir yarısı Donanma Karargâhı'nı yerle bir eden savcılara, bugünün anısına denizci motifi taşıyan kravat hediye edecektik. Yapacak bir şey yoktu. Savcılar Komutanın odasındaydı. Tartışmanın bir olanağı yoktu. Donanma Komutanı, ‘Sizi biraz üzdük bu akşam’ diyerek gülümseyen savcıya, ‘Gerçekten çok üzüldüm’ diyerek hediyesini takdim ederken sinirden ağlamamak için kendimi zor tutuyordum.”

Çetin, duygularını bu sözlerle dile getiriyordu.

Semih Çetin'in kitabında yer alan bu ifadeler ve Gölcük Donanma Komutanlığı'na yapılan baskının ayrıntılarının basında yer alması nedeniyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Bürosu, kitap daha raflardaki yerine almadan yayınevinden acil olarak istemişti. Kaynak Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Sadık Usta da konuyla ilgili, Donanma Komutanlığı’nın da kitaptan acil olarak iki nüsha istediğini belirtmişti.


Kaynak:  ODATV